Το High Pressure Process (HPP) είναι μία μη θερμική μέθοδος παστερίωσης τροφίμων που βασίζεται στην ισοστατική αρχή. Η υδροστατική πίεση που ασκείται μέσα στον ειδικό θάλαμο βασίζεται στην ίση, στιγμιαία και ομοιόμορφη μεταφορά της προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να μην συνθλίβονται τα προϊόντα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα τρόφιμα να διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση τους, την υφή και τη θρεπτική τους αξία. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής περισσότερο από το διπλάσιο προσδόκιμο και γι’ αυτό δεν απαιτεί την προσθήκη επιπλέον συντηρητικών, γλυκαντικών ουσιών, νιτρωδών, νιτρικών αλάτων, χρωστικών κλπ.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, καταστρέφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα βακτήρια αλλοίωσης των τροφίμων, όπως είναι το escherichia coli, η listeria monocytogenes, η salmonella, ο σταφυλόκοκκος, κολοβακτηρίδια και πολλά άλλα. Η περίπτωση επιμόλυνσης των προϊόντων δεν υφίσταται, καθώς τα προϊόντα τοποθετούνται στον ειδικό θάλαμο στην τελική τους συσκευασία κι επίσης, οποιαδήποτε ελαττωματική συσκευασία ανιχνεύεται και απορρίπτεται αυτόματα. 


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ HPP

Η υπερύψυλη υδροστατική πίεση είναι απαραίτητη διεργασία για προϊόντα τροφίμων που είναι επιρρεπή στα μικρόβια και τις μολύνσεις. Για την εφαρμογή της μεθόδου ενδείκνυνται τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

 1. Έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα & αλλαντικά
 2. Τυριά
 3. Έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά
 4. Υποπροϊόντα φρούτων
 5. Λαχανικά  
 6. Σαλάτες
 7. Αλοιφές
 8. Σάλτσες
 9. Αλίπαστα / προϊόντα ψαριού
 10. Θαλασσινά & οστρακοειδή          
 11. Χυμοί
 12. Σούπες
 13. Μαρμελάδες